Text Size

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

BONEIRU TA SKOR KU MANEHO DI MEDIO AMBIENTE

GROEN DUURZAAM MILIEUBELEID BONAIRE IS COOL!
Kralendijk - Een delegatie uit Bonaire, bestaande uit onder andere gezaghebber Emerencia en gedeputeerde El Hage  aanwezig op de zogenaamde OCTA (Overseas Countries and Territories of the European Association)- conferentie op Groenland. Namens Bonaire sprak gezaghebber Emerencia over de veertig jarige positieve ervaring van Bonaire met duurzaam beleid en natuurbescherming. Gisteren gingen we in op het tweede initiatief innovatie, nu gaan we in op het derde initiatief, nl: research
Het Bestuurscollege van Bonaire probeert zo goed mogelijk traditie en research samen te binden zodat er groei in de toekomst zal zijn. Vele jaren al liep Bonaire vooraan in natuurbeschermingsbeleid door een marine park in de jaren 70 in te stellen. Hierdoor garandeerde Bonaire een 100% bescherming van haar rifkust systeem. Vandaag de dag heeft Bonaire een nieuwe uitdaging: “Wat is de natuur van Bonaire waard ?”. Tijdens dit onderzoek zal Bonaire meer inzicht en kennis verkrijgen over onder andere  hoe de natuurlijke en culturele eigendommen en tradities a/d ene kant kunnen worden gehandhaafd en sterker gemaakt en aan de andere kant worden vertaald in een verantwoordelijke economische output. Dit is nodig om de sociale ontwikkeling te financieren, voor  welzijn en welvaart van ons Bonaire.
Het bestuurscollege van Bonaire, in deze speech vertegenwoordigd door gezaghebber Lydia Emerencia, wilt graag dat u weet wat de belangrijkste geleerde les is van Bonaire. Dit is: welk type van economie je ook ontwikkelt, of grijze economie of een groene economie (zoals Bonaire), een basis regel blijft dat de economie een economie op schaal is. Groene economie is nog steeds gelet de zware financiële druk op huishoudens een grote uitdaging voor kleine bevolkte gebieden zoals Bonaire. (Immers, Groene economie is duurder dan een grijze economie en daardoor duurder voor de bewoners in principe). De eerste investeringskosten zijn gigantisch en daarom hebben kleine dunbevolkte eilanden alle steun nodig om verder te gaan of zelfs om te starten om zich ook toe te kunnen werken naar een groene economie. Graag discussiëren wij hoe de coole groene economie maakbaar en werkbaar wordt voor kleine samenlevingen, zoals eiland Bonaire.
 Als laatste: het doel van het Bonaireaanse Bestuurscollege is om niet alleen duurzaam te worden, maar ook om welvaart, tevredenheid en geluk te verkrijgen voor de Bonaireaanse samenleving.