Text Size

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Bedrijven, die eten en/of drinken willen verkopen of een accommodatie willen verhuren, dienen een drank- en horecavergunning aan te vragen. Als je geen Nederlandse nationaliteit hebt, dan dien je ook een werk- en verblijfsvergunning te hebben. Er zijn twaalf verschillende vergunningen mogelijk van toepassing:

Hotelvergunning

Geeft de houder het recht om een hotel te managen en kleine hoeveelheden drank, lage en non-alcoholische dranken, consumptie-ijs en gelijksoortige producten te verkopen, voor gebruik ter plekke.

Appartementsvergunning

Geeft de houder het recht om appartementen te verhuren.

Barvergunning

Geeft de houder het recht om kleine hoeveelheden drank, lage en non-alcoholische dranken, consumptie-ijs en gelijksoortige producten te verkopen, voor gebruik ter plekke.

Clubvergunning

Geeft de houder het recht om kleine hoeveelheden drank, lage en non-alcoholische dranken, consumptie-ijs en gelijksoortige producten te verkopen, voor gebruik ter plekke, exclusief aan leden en hun gasten.

Groothandelsvergunning

Geeft de houder het recht om grote hoeveelheden drank te verkopen, uitsluitend voor gebruik op een andere plek.

Winkelvergunning

Geeft de houder het recht om kleine hoeveelheden drank te verkopen, uitsluitend voor gebruik op een andere plek.

Biervergunning

Geeft de houder het recht om kleine hoeveelheden drank, lage en non-alcoholische dranken, consumptie-ijs en gelijksoortige producten te verkopen, voor gebruik ter plekke.

Lodgevergunning

Geeft de houder het recht om een lodge te runnen en kleine hoeveelheden drank, lage en non-alcoholische dranken, consumptie-ijs en gelijksoortige producten te verkopen, voor gebruik ter plekke, exclusief aan gasten en hun bezoekers.

Restaurantvergunning

Geeft de houder het recht om kleine hoeveelheden non-alcoholische drank, consumptie-ijs, gelijksoortige producten en/of voedsel dat ter plekke in een keuken bereid is te verkopen, voor gebruik ter plekke.

Snackvergunning

Geeft de houder het recht om kleine hoeveelheden drank, lage en non-alcoholische dranken, consumptie-ijs en gelijksoortige producten, en/of voedsel dat ter plekke is bereid, te verkopen, voor gebruik ter plekke.

Afhaalvergunning

Geeft de houder het recht om voedsel dat ter plekke in een keuken bereid is, te verkopen, voor gebruik elders.

IJssalonvergunning

Geeft de houder het recht om kleine hoeveelheden non-alcoholische dranken, consumptie-ijs en gelijksoortige producten te verkopen, voor gebruik ter plekke.

 

 

Andere vergunningen, die moeten worden aangevraagd:

 

 

  • Afwijkende openingstijden 
  • Muziek of andere optredens voor publiek
  • Dansen en live muziek in een etablissement
Hier volgt:

 

Drank: dranken die meer dan 21% alcohol bevatten bij een temperatuur van 15ºC.
Laag-alcoholische drank: bier, wijn en dranken die minder dan 21% alcohol bevatten bij een temperatuur van 15ºC.
Kleine hoeveelheden: verkoop in hoeveelheden kleiner dan 9 liter. 
Gebruik ter plekke: de verkoop van producten, verpakt en aangeboden zodanig dat het kan worden geconsumeerd in het etablissement of in de directe nabijheid.
Lodge: Accomodatie, die vier of meer personen, tot een maximum van 9 personen kan herbergen tegen betaling.

Dutch